Spinnakerstrumpa

Gör det enklare att sätta och bärga spinnaker / gennaker. Allt som förenklar seglingen är också bra för säkerheten ombord. Många segelbåtar har en eller flera spinnakrar eller gennakrar i sin utrustning, men tyvärr ligger de flesta undanstuvade. Tråkigt nog, eftersom detta segel verkligen kan ge seglingen en extra dimension.

Varför är det då så få som nöjesseglar med spinnaker? Säkert handlar det om en kombination av osäkerhet, okunskap och underbemanning och kanske även bekvämlighet.

Lösningen är en spinnakerstrumpa/gennaker-strumpa. Den gör det möjligt för de flesta att under säkra former pröva på spinnakersegling. Om det börjar trassla och osäkerheten börjar komma krypande så är det bara att dra ner strumpan över spinnakern/gennakern. Därmed blir seglet ”ofarligt”. Strumpan fungerar så att man drar ned en lång, tunn tygstrumpa över hela seglet som då blir ihopsamlat och helt kraftlöst. Därefter är det bara att släppa på fallet och dra ned spinnakerstrumpan på däck eller direkt ner i säcken. Självklart kan strumpan dras ned bara tillfälligt, exempelvis i samband med gipp eller annan manöver. Vid avslutad segling ligger seglet kvar i spinnakerstrumpan, färdigpackat för nästa segling.

Denna strumpa utsågs till ”Bäst i test” vid en omfattande test i tyska tidningen ”Segeln” och fick många lovord för sin funktion och kvalitet.