Rullsystem Code Zero och gennaker

Gennaker’s och Code 0 segel har blivit alltmer populära under senare år. Att rulla dessa segel, ungefär som man rullar en vanlig genua, är en kombination av seglingsglädje och bekvämlighet. Man kan segla förhållandevis högt med ett Code 0 segel och det tryck i seglet och den fartökning det ger lämnar ingen oberörd. Det är som att lägga in en överväxel. Enkelhet och seglingsglädje är tanken med att hantera gennakern med ett rullsystem. Är det enkelt att hantera seglet används det oftare och då blir seglingen roligare.

Code-seglen har en förhållandevis liten buk och man kan därför segla högre i vind jämfört med en gennaker. Eftersom det under bidevindsegling utsätts för större krafter tillverkas det oftast i Aramidarmerad segelduk. Gennakern är ett bukigare segel för något lägre bogar och tillverkas i nylonduk. Både gennakern och Code-seglen tar över på bogar högre än vad spinnakern bär och de kräver varken spinnakerbom, upp- eller nedhal. Segling på öppna bogar blir okomplicerad, mer effektiv och roligare vilket både cruisingseglaren och kappseglaren uppskattar.

Ytterligare ett användningsområde för rullarna är sättning av stagsegel i genuafallet som ett komplement till Code 0, gennaker eller t o m spinnaker.