Storsegel & Försegel

Bra cruisingsegel skall vara slitstarka med en bra och stabil segelform. De skall vara enkla att trimma och hantera. Med ett Polyester/ Dacron segel från UK-Segel får du just detta till ett förmånligt pris. Under mer än 60 år har segelduk i polyester( ofta kallad Dacron) visat sig svårslagen när det gäller livslängd och ekonomi. Traditionell crosscut skärning eller radialskuret. UK- Sailmakers levererar alltid cruisingsegel av högsta kvalitet anpassade för din båt och typ av segling.

CROSSCUT skärning

Crosscut (horisontell)skärning är den vanligast förekommande när det gäller vävd polyesterduk. Det är en kostnadseffektiv konstruktion med mycket bra möjligheter att kontrollera seglet s formgivning. Crosscut skärningen passar bäst till storsegel och icke överlappande försegel på de flesta båttyper. Duken är vanligast av vävd typ men även laminatduk av så kallad Flextyp förekommer.
Dukvikten varierar mellan 250-450 g/kvm.

RADIAL skärning

När seglen blir bredare (t.ex försegel med LP på 120% och mer)är det ofta bättre att välja ett radialskuret segel där dukens styrka fördelas på ett effektivare sätt. Man får då ett stummare och formstabilare segel med ett bredare vindregister. Det är mycket viktigt att de radiella panelernas antal och utformning anpassas efter seglet och båtens storlek. Ett radiellt segel med få och breda paneler blir sällan ett bra segel. Radiell segel sys
oftast i laminatdukar av polyestertyp men även vävd duk kan vara ett alternativ.

Läs mer i våra broschyr:
Cruising segel broschyr 2019