Rengöring

Moderna syntessegel, tex Dacron, är lättare att tvätta. Små segel kan du tvätta i badkaret med vanligt, syntetiskt tvättmedel. Större segel lägger du ut på ett rent plast- eller betonggolv eller en brygga, och tar hjälp av en borste. Låt alltid tvättmedlet verka i ca 10 min innan du börjar borsta eller gnugga. Följ doseriningsanvisning på förpackningen. Det är viktigt att du sköljer seglet ordentligt, gärna med dusch eller vattenslang.

Fläckar som inte går bort i vanlig tvätt kräver specialbehandling. I handeln finns medel för att avlägsna fläckar av bla olja, färg, rost, blod och mögel. Duken tar normalt ingen skada av dessa medel. Se bara till så att du följer anvisningarna på förpackningen.

Det är alltid lättast att få bort fläckar och smuts på seglet om du gör det så fort som möjligt. Ju längre smutsen sitter kvar, ju mer måste du jobba för att få bort den. Gamla fläckar kan till och med gå in i dukens fibrer, och då kan det vara omöjligt att få bort dom helt. Alltför ihärdiga försök att avlägsna sådana fläckar kan skada fibrerna.