Segelduk

segeltyper1

segeltyper2

Läs mer om våra olika alternativen: Jämförelse segeltyper | Jämförelse fibrer

 

Segelduk har genomgått en lika revolutionerande utveckling som många andra produkter vi har runt omkring oss. Långt tillbaka i historien tillverkades segelduk av de material som fanns tillgängliga då, till exempel lin, nässelfibrer (nättelduk), silke, hampa och bomull. Mellan första och andra världskriget började det dyka upp syntetiska material som så småningom började användas i vävda segeldukar. Det första var nylon, som snart följdes av Terylene och Dacron.

Vävda segeldukar

Dacron, som är DuPonts varumärke, är benämningen på en speciell polyesterfiber som kom att revolutionera seglingen. Sedan Dacronet introducerades som segelduk har materialet ytterligare förbättrats och förfinats och dagens tillverkare av vävd segelduk har genom olika vävtekniker och efterbehandlingar skapat segeldukar för ett brett spektrum av användningsområden. Dacron-dukarna är nötningståliga och slitstarka och har en mycket god materiallivslängd.

På 1990-talet började tillverkarna att framställa vävda dukar med inslag av fibrer med andra karaktäristika än Dacron-fiberns. En av de mer kända är Hydra-Net, som har Spectra/Dyneema i varp och väft. Senare kom också segelduk med inblandning av Pentex-fibrer.

Nackdelen med de vävda dukarna är att de sakta men säkert tappar formen, eftersom det inte går att helt fixera de vävda trådarna mot varandra. På grund av att trådarna löper över och under varandra i en väv uppstår också en töjning i duken.

Laminerade segeldukar

Polyester är ett syntetiskt material som vi stöter på i de mest varierande former. En av dessa former är Mylar, ännu ett varumärke från DuPont. Mylar-filmen innebar i mångt och mycket nästa revolutionerande steg på vägen mot segel med bättre prestanda. I stort sett alla moderna laminerade segeldukar innehåller minst ett lager film. Utvecklingen har periodvis varit närmast explosionsartad och tillverkarna av segelduk har fått ett brett utbud av syntetiska fibrer att välja av.

Den syntetiska fiber som utgör kärnan i ett laminat är den som bestämmer laminatets egenskaper. De vanligaste förekommande idag är Polyester, Pentex, Spectra/Dyneema, aramider (Kevlar), Vectran och kolfiber. Tack vare detta har man skapat segeldukar som täcker nästan alla upptänkliga behov och båttyper. Laminatdukarna är mycket formstabila och har en betydligt bättre formlivslängd än de vävda dukarna. Även töjningen är avsevärt mindre.

Nackdelen med laminaten är att materiallivslängden är relativt kort. Detta kan dock variera mycket, beroende på laminatets konstruktion och vilka fibrer som ingår.

Spinnakerdukar

Till undanvindssegel används huvudsakligen dukar av vävd nylon. Nylonets egenskaper är på många sätt idealiska för den här typen av segel. Materialet är både lätt och starkt. Dock tappar nylon en stor del av sin styrka när det är vått.

Under senare år har sk Code 0-segel blivit vanligare. Till större Code 0 används ibland ett specialutvecklat, mycket tunt laminat.